Skip to content

Smart Manufacturing Meetup-il, 19. oktoobril toimus AIRE klubi #9

Tehisintellekti- ja robootikakeskuse AIRE üheksas klubi toimus tööstuskonverentsi Smart Manufacturing Meetup raames Tartus. Sisutihedal tööstuskonverentsil võtsid sõna mitmed AIREga seotud inimesed, sh keskuse loojad Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist ning AIRE AI valdkonna eksperdid.

AIRE klubis tutvustas Otto Mättas, AIRE tehisintellekti valdkonna juht novembris avanevat AIRE demoprojektide vooru.

AIRE demoprojektide voorust: alates 1. novembrist ootame Eesti tööstusettevõtteid AIRE demoprojektide ideevooru. Oodatud on tootmisettevõtted, kellel on mõni idee või kitsaskoht, mida saaks lahendada AI- või robot tehnoloogia abil. Oodatud on ettevõtted, kel on soov tööprotsesse efektiivistada, aga turul pakutavad valmislahendused ei sobitu.
AIRE teeb tööstusettevõtetega koostööd, et viia koos ellu tehisintellekti ja robootika demoprojekte suurusjärgus kuni 50 000 eurot.
AIRE ei jaga rahalist toetust, vaid pakub ülikoolide tiime appi konkreetse lahenduse testimiseks või mõne kitsa väljakutse lahendamiseks tehisintellekti abil.
Näiteks kevadises AIRE demoprojektide voorus lahendati ettevõtete ja ülikoolide koostöös järgmisi väljakutseid:
➠ automatiseerisime kauba liigutamisel Kulinaaria OÜ tehase pakkimisalal, et tõsta logistilist kiirust ja tehase tootmisvõimekust;
➠ töötasime tehisintellektipõhise tugilahendusega tootmisprotsessi optimeerimiseks robotipõhistel töökohtadel Alise Technic OÜ-s;
➠ töötasime välja tehisintellektisüsteemi, mis suudab jälgida kaubaalustel ladustatud tooteid ja seostada neid tegelike etikettidega ettevõttes Valdek AS;
➠ arendasime nutikad robotid, mis oskaksid ohutult liigelda rahvarohketes siseruumides.

Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE pakub nõustamist ’Tehisintellekti lahenduste otstarbekuse ja ettevõtte suutlikkuse hindamine’. Tehisintellekti nõustamise tulemuseks on eksperthinnang, sh ettevõtte hetkeseisu kaardistus, digitehnoloogiate ja andmete kasutus, tehisintellekti lahenduste rakendamise võimalikkus/eeldused ja otstarbekus.

Tartu Teaduspargis viib AI nõustamist läbi Lauri Antalainen. Registreerimine AIRE koduleheküljel: https://aire-edih.eu/yritus/?47205

AIRE kodulehelt www.aire-edih.eu leiate info AIRE kõikidest teenustest tööstusettevõtetele, sh AIRE järgmised klubid.

Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE keskust kaasrahastab Euroopa Liidu Digitaalse Euroopa Programm (European Digital Innovation Hubs ehk EDIH programm) ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (AI & Robotics Estonia – EDIH, projekti number 101083677).

Koostanud: Ingrid Hunt, Tartu Teaduspark, ingrid@teaduspark.ee